Top online shopping sites of the world /
Reviews
Skolner - Top online shopping sites of the world » Online Services » Schat u het verbruik van uw nieuwe woning in.

Schat u het verbruik van uw nieuwe woning in.

Share:

https://www.essent.be/

Maak een schatting van het verbruik van uw nieuwe woning.

Wanneer u een nieuwe woning betrekt, is het van belang dat het energieverbruik opnieuw goed wordt ingeschat. Het aanbetalingsbedrag van uw voorschotfacturen wordt berekend op basis van uw verbruik. U wilt natuurlijk niet elke maand te veel betalen. Maar het juiste voorschot zorgt er ook voor dat u tijdens de jaarberekening ineens extra moet bijbetalen.


Er zijn veel factoren die van invloed zijn op uw energieverbruik en deze zijn grotendeels gerelateerd aan het type woning waarnaar u verhuist. Hier komen we later in dit artikel op terug, maar eerst leggen we je graag uit hoe het bedrag van je voorschot doorgaans wordt berekend.

Verhuist u naar een bestaande woning?
Voor de bestaande woning zijn gegevens over het verbruik van vorige bewoners beschikbaar. Wij vragen uw distributienetbeheerder dan naar de historie van het aansluitverbruik in deze woning. Op basis hiervan berekenen wij uw nieuwe aanbetaling.

Verhuist u naar een nieuw pand?
Het nieuw gebouwde huis heeft geen verbruiksgeschiedenis. In dit geval baseren we de berekening van uw voorschotfactuur op het verbruik van het gemiddelde gezin. Volgens de VREG is dat 3.500 kWh per jaar voor elektriciteit (exclusief zonnepanelen) en 15.000 kWh per jaar voor aardgas.


Wilt u de hoogte van het voorschot voor een nieuwe woning bepalen?
Indien u vermoedt dat u geen "gemiddelde consument" bent en liever zelf de hoogte van het voorschot bepaalt, dan is dit ook mogelijk. Bij Essent doe je dit eenvoudig online via Mijn Essent. Dan schat je het verbruik in de nieuwe woning in. Houd er rekening mee dat als de aanbetaling te laag is, u extra moet betalen op uw factuur.

Factoren die het energieverbruik beïnvloeden
Uw verbruik in uw nieuwe woning zal niet hetzelfde zijn als op het oude adres. Er zijn veel factoren die het energieverbruik beïnvloeden:

  • Woonoppervlakte van uw woning.
  • Verhuist u naar een tussenwoning, villa of appartement (op het dak)?
  • Isolatie (vandaag zou in een nieuwe woning energiezuinig moeten zijn).
  • De grootte van uw ramen, de hoogte van uw plafonds, ...
  • Heeft u jaloezieën, gordijnen of gewoon jaloezieën?
  • Heeft u zonnepanelen, airconditioning, zwembad, ...?
 
Houd hier rekening mee als u zelf uw verbruik wilt inschatten of de hoogte van het voorschot wilt aanpassen. Dit is een interessante oefening. In de volgende berekening ziet u hoe nauwkeurig uw schatting was.

https://www.essent.be/